• Azijn! Als vanouds een wondermiddel!

  Onlangs zat ik geduldig te luisteren naar een moedertje die het had over haar peuter. Die was namelijk gebeten geworden door een insectje! Om geen enkel risico te nemen, was ze naar de dokter geweest. Kreeg er een pilletje en een zalfje voorgeschreven…Maar vooral de geruststellende woorden waren geheel genezend.
  Stilletjes zat ik te denken: De PVBA, die een dokter nu is, kwestie van zo weinig mogelijk belastingen te betalen, dankt de patiënt voor de bijdrage. Het remgeld uit moeders geldbeugel, de apotheker verdiende er zijn zuur verdiende boterham mee en moeder ook daar wat euro’s kwijt. Om het dan nog niet te hebben over de bijdrage in de kosten van de alom aangesproken ziekenkas. Waar zullen ze dat blijven halen? Denk ik wel eens.

  Als 7de kind en 5de zoon van 8 kinderen. Was het bij ons anders gegaan. Moeder zou gezegd hebben, als we het al durfden melden: Het zal wel over gaan, nie trunten hé! En de fles azijn zou boven komen en een klak erop en opgelost het probleem. De azijn verzachte de pijn en de jeuk.

  Dit voorvalletje deed me op het idee komen wat informatie te zoeken over azijn en zijn soorten. Want reeds vele malen werd me de vraag gesteld of ik al dan niet appelazijn ken? En of ik het gebruik. Mijn antwoord is steevast: Ja ik ken het, neen ik gebruik het niet. Zou niet weten wat de meerwaarde is voor een vink appelazijn te geven. Ik probeer de natuur na te bootsen en bij mijn weten vind een vink dit niet in de vrije natuur. En toch zien ze er steevast uit als plaatjes. Maar ja, kwaad zal het zeker ook niet doen en het is zoals het moedertje die naar de dokter gaat voor een insectenbeet. Als je er maar goed bij voelt….

  Om terug te komen op het natuurproduct azijn. Viel ik van de ene verbazing in de andere. En als één product goedkoop, veelzijdig en bijna een wondermiddel mag genoemd worden. Dan wel de azijn! Het kan vele dure potjes en flesjes vervangen in de keuken en tuin.

  Soorten Azijn
  Schoonmaakazijn
  k begin bewust met schoonmaakazijn omdat dit niet de azijn is die ik bedoel. Ik wil het namelijk hebben over het natuurproduct azijn. De azijn die gebruikt wordt in de keuken!
  Niet de schoonmaakazijn die niets te maken heeft met het natuurproduct en die gemaakt is op een synthetische manier en dit van ethanol. Om duidelijk te zijn is deze azijn totaal ongeschikt voor consumptie bij mens en dier. Met de gewone azijn kan men ook schoonmaken, andersom zeker nooit doen.

  Natuurazijn
  Natuurazijn is neutraal van smaak en gemaakt van suikers en water en daardoor vrij goedkoop. De natuurazijn is vaak gemaakt van biologische rogge en wordt vaak gebruikt in de biologische sector bij het inmaken van zoetzure producten. Nog vaker wordt echter niet-biologische riet-bietsuiker melasse als basis gebruikt. Dit is een afval product van de suikerproductie. Azijn is al een zeer oud levensmiddel. Al in de oudheid was azijn bekend. Azijn ontstond spontaan wanneer gegiste producten verzuurden door de juiste bacteriën. Dit gebeurt uiteraard nog steeds en dit meestal ongewenst. Denk maar aan een goeie fles wijn die bij het openen azijn is geworden. Al snel bleek dat je dat zure product mengde met andere producten deze langer houdbaar werden gemaakt. Azijn werd en wordt dus ook veel gebruikt als conserveermiddel. Extra geur en smaakstoffen worden verkregen door kruiden, vruchten of andere gedurende lange tijd in de azijn te laten weken. Door een verschillende basis van vruchten te gebruiken ontstaan verschillende azijnsoorten met verschillende kleuren en smaken.

  Appelazijn
  Sinds een paar jaar gepromoot bij de vogelhouders. Is een azijn gemaakt van appelcider. Het is een milde azijn die door zijn smaak zeer geliefd is in de keuken en andere.

  Wijnazijn
  De witte wijnazijn is gemaakt van witte druiven en heeft een wat mildere smaak dan de rode wijnazijn.

  Sherryazijn
  Sherryazijn heeft als basis dan weer sherry en wordt jaren op eiken vaten gerijpt

  Moutazijn
  Moutazijn wordt bereid op basis van gefermenteerd bier

  Kruidenazijn
  Kruidenazijn kan verschillende azijnsoorten als basis hebben. Hieraan worden naar keuze verse of gedroogde kruiden toegevoegd die hun smaak aan de azijn geven.

  Notenazijn
  Azijn gemaakt op basis van notenwijn. De notenazijn smaakt daardoor licht naar noten.

  Rijstazijn
  Rijstazijn wordt gemaakt van gefermenteerde rijst. Het is een milde azijn vergelijkbaar met witte wijnazijn en wordt gebruikt in de Aziatische keuken.

  Vruchtenazijn
  Azijn waarin de smaak van vruchten wordt verwerkt. Franbozenazijn is hiervan wel het bekendst.

  Balsamicoazijn

  De vele soorten zal ik hier niet allen noemen ,maar om de azijnlijst af te sluiten wil ik hier wel nog eens de azijn der azijnen vermelden. Balsamico is een dikke stroperige azijn die bereid wordt op basis van de trebbianodruif. Die groeien in Noord Italië. Het druivensap wordt eerst ingekookt waardoor een groot deel van het vocht verdampt. Azijn die de naam Aceto Balsanico mag dragen, is tenminste 12 jaar gerijpt in houten vaten, maar kan ook meer dan 100 jaar oud zijn. Hoe ouder de azijn ,hoe duurder. Het soort hout dat voor de vaten gebruikt wordt, bepaalt mede de smaak. Balsamico mag dan duur zijn. Je kan het eindeloos bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.
  Azijn…Meer moet dat niet zijn!! Het lijkt wel een wondermiddel.

  Het gebruik van het goedkope azijn schijnt wel onuitputtelijk te zijn en vervangt vele dure middeltjes. Lees maar mee:
  • Azijn doodt gras en onkruid op tuinpaadjes enz…door azijn onverdund op die plekken te gieten of te spuiten.
  • Uw rodendendroms, gardenia’s of azalea’s zullen er voordeel van hebben als u het zuurgehalte van de grond verhoogt. Door rondom deze planten regelmatig water te sprenkelen (niet gieten) gemengd met een klein scheutje azijn.
  • Om mieren weg te krijgen, sproei dan azijn rondom de plekken waar de mieren zitten.
  • Om chroom van je auto en –of motor te laten blinken…Poetsen met onverdund azijn.
  • Om slechte geur uit de hondenvacht te krijgen. De vacht insmeren met onverdunde azijn, daarna spoelen.
  • Azijn houdt ook katten weg! Azijn sprenkelen op de plekken waar je de kat niet wil hebben.
  • Azijn voorkomt dat honden aan hun oren krabben. Inwrijven met een in verdunde azijn gedrenkte zachte doek.
  • Kippen pikken elkaar niet meer als je azijn in het drinkwater doet.
  • Azijn frist groenten op. Laat slap geworden groenten (zoals sla) trekken in water met een eetlepel azijn. Bijkomend voordeel ervan is dat de kleine hoeveelheid azijn uw spijsvertering sterk zal verbeteren.
  • Eitjes zijn lekkerder als je twee eetlepels azijn bij het kookwater doet dit voorkomt ook dat ze breken.
  • Een beet van een insect aanstippen met azijn verzacht de pijn.
  • Als je door de zon verbrand bent verzacht azijn ook je huid. Is dat het geval dan de huid regelmatig lichtjes inwrijven met azijn.
  • Als haarconditioner te gebruiken. Eén eetlepel azijn in een beetje spoelwater door je gewassen haar spoelen. Ook om achtergebleven shampoo helemaal te verwijderen.
  • Azijn voorkomt roos als je je haar na het wassen spoelt met een eetlepel azijn (per 2 kopjes warm water)
  • Azijn werkt ook als geurvreter voor het keukenafvoerputje. Giet er minstens een keer per week een kopje azijn door. Een half uurtje laten staan en daarna koud water erdoor laten lopen.
  • Met onverdunde azijn kan je houten snijborden en andere desinfecteren. Het verwijdert vet en geurtjes van borden door een eetlepel azijn bij het afwaswater te doen.
  • Maak de theepot of koffiekan schoon met een mengsel van heet water en azijn, de bruine aanslag verdwijnt. Verfris brooddozen door een stukje brood met azijn erop in de brooddoos te doen en een nachtje laten liggen. Maak je koelkast schoon met een oplossing van Water en azijn in gelijke delen.
  • Maak je vaatwasser schoon door er eens per maand een kopje azijn in te doen en een rondje te laten afwassen. Hierdoor wordt de machine van binnen schoongemaakt. Door de azijn zal uw afwasmachine ook frisser gaan ruiken.
  • Verwijdert kookgeurtjes! Hierdoor een pannetje water met azijn laten verdampen op een warmte bron.
  • Ontstopt je stoomstrijkijzer en koffiezet met een mengsel van evenveel azijn als water. Een verbrande hardmetalen kookplaat kun je schoonmaken met een zelfde oplossing.
  • Voorkomt dat kleuren uitlopen in de was. Eerst nieuwe kleren in met water verdunde azijn doen voor je ze wast. Nieuwe kleren voor de eerste wasbeurt 24 uur in een teil of emmer met azijnwater zetten. Is een uitstekend middel voor kleurvastheid. Het maakt de kleuren ook weer levendig;5fleurt op)
  • Azijn verfrist je wasmachine. Vul om de zes maanden het wasbakje met een kopje azijn en laat de machine een gewone ronde draaien zonder was. Het lost alle zeepresten op! Bij verschillende wasbeurten met vlekken…Doe een ½ kopje azijn in het spoelbakje van je wasmachine.
  • Verwijderen van vet op suède kan door wat azijn op een tandenborstel te doen en op de plek te wrijven. Verwijderd ook andere hardnekkige vlekken…voorzichtig met azijn wrijven op fruit-,jam-,mosterd-,koffie- ,en theevlekken, daarna normaal wassen. Verwijderd sigaretten geur uit de kleren! Doe een kopje azijn bij een bad vol heet water en hang de kleren er boven!
  • Verwijderd stickers! Een paar keer inwrijven met azijn, laten weken, daarna afwassen.
  • Verfrist snijbloemen! Twee eetlepels azijn en één eetlepel suiker per kwart liter water. Poetsen van ramen en spiegels met azijn en met een krant schoonwrijven. Op deze manier zul je geen strepen op je ramen hebben.
  • De magnetron schoonmaken door een bakje azijn 3 minuten te verwarmen op de hoogste stand en vervolgens een kwartier laten staan. Daarna zul je merken dat de vieze geur in de magnetron snel verdwenen is en je door de ingetrokken azijn de magnetron veel makkelijker kunt schoonmaken met een spons.
  • Een kopje azijn in het toilet gieten en deze een nacht laten staan. Je zult merken dat je de volgende ochtend met been toiletborstel heel makkelijk het toilet schoon kunt maken
  • ...


  Wat denk je ervan? ….De moeite hé! Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee!
  Of het ook goed is voor de vinken? Wel schijnbaar is het voor alles en nog wat goed…Dus als je de gebruiksaanwijzing volgt op de azijn die ze als geschikt aanbieden voor onze vinken zal het allicht ook bij hen geen kwaad kunnen. Trouwens appelazijn kan je makkelijk zelf maken en misschien kom ik daar nog wel eens op terug

  Artikel ingezonden door Desmet Marnix
  Reacties 2 Reacties
  1. epissoort's Avatar
   epissoort -
   Oppassen met appelazijn voor bot-onkalking bij vogels
  1. epissoort's Avatar
   epissoort -
   Oppassen met appelazijn voor bot-onkalking bij vogels
 • Kalender

 • Kweeksoftware: ZooEasy

 • Nieuwe Artikels

 • Recent geziene leden : 0

  There are no visitors to list at this moment.
Over Vinkenier.Be
Na registratie & activatie heeft u toegang tot het volledige forum, artikels, de mailbox (open 24/7), babbelbox (open 24/7),... Registratie is geheel gratis en u krijgt de volledige toegang tot heel veel nuttige informatie!
Uw speelkalender, vergadering of tentoonstelling kan geheel gratis opgenomen worden in onze kalender. Stuur ons alle gegevens door en wij zorgen dat alles wordt opgenomen in het overzicht.
U kan de uitslagen van uw wedstrijden naar ons doorsturen. We plaatsen de uitslag gratis voor u online bij het deel van de downloads dat we voor uw maatschappij hebben voorzien.
Gelieve alle gegevens te sturen naar kalender@vinkenier.be.
Leden die problemen ondervinden met de nieuwe website kunnen contact opnemen met de beheerder van Vinkenier.Be via het gekende e-mailadres info@vinkenier.be
Volg ons via...
Sponsored by
Pinano Computers