• Het Ringen

  Je ringt je vogels best wanneer ze 4 ŕ 5 dagen oud zijn. Een poot van een vink telt 4 tenen. Je neemt de 3 voorste tenen en schuift de ring erover. Dan schuif je hem lichtjes over de 4 teen, waarbij je deze dan met een tandenstoker erdoor kan trekken. Wanneer je moeilijkheden ondervindt (ouder dan 5 dagen,...) kan je gebruik maken van een beetje olie.
  Noteer zorgvuldig de gegevens van de vogels die je juist hebt geringd in een kweekregister. Je kan dat in een notitieboek doen, maar heden ten dage bestaan er ook computerprogramma's.
  Voor het ringen van de vinken maken we gebruik van gesloten ringen. Gesloten ringen kunnen besteld worden indien men lid is van een vogelvereniging. Een kweker moet dus lid zijn van een vereniging wilt hij ringen kunnen bestellen. De ringen worden elk jaar uitgeven en men dient ze dus elkaar te bestellen. Op een ring staan een reeks van cijfers en letters, welke samen de unieke combinatie vormen voor elke vink. Laat ik met volgend voorbeeldring het wat duidelijker proberen uit te leggen.

  Je hebt bv Ring: AVB 10 ABC123 36

  De eerste letters staan voor de vereniging, bond of sociëteit waar de ringen vandaan komen, in dit geval staat AVB voor A.Vi.Bo (Algemene Vinkeniersbond). Zo onderscheiden we ook nog VMB (Vimibel = Vinkeniersbond Midden België), KBOF (Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie), ...

  De cijfers 10 daarna staan voor het jaartal waarin de vogel is geringd en dus geboren is, hier dus 2010.

  De volgende reeks van letters en cijfers ABC123, is het kwekersnummer of ‘code’. Elke kweker heeft een eigen ‘code’ die op al zijn ringen staat.

  En als laatste het nr. 36, dit is het volgnummer van de ring. Als je als kweker bv 100 ringen besteld dan krijg je op elke ring een ander nr. bv beginnend met 1 en eindigend op 100. De rest van de gegevens die we hierboven hebben gezien blijven voor alle ringen (in dat jaar) van die kweker gelijk.

  Voor kwekers is het zeker van belang dat de jongen geringd worden. Dit allemaal word namelijk bijgehouden in archieven en zo kan elke kweker zien wanneer een jong geboren is, wie de ouders en familie zijn etc. Dit voorkomt inteelt en je kunt zien of een baby evt. genen bij zich draagt om bv een bepaalde kleur over te erven op zijn nakomelingen of eerder zangkwaliteiten en kamplust zal vererven.

  De ring is dus een identificatie voor elke vogel. Mocht je vogel nou bv ooit wegvliegen of zo, dan kun je met de ringnummer eigenlijk een soort van kenbaar maken dat het jou vogel is als hij ergens gevonden is door mensen. U doet er verstandig aan om al uw jonge vogels van een ring te voorzien.

  De voornaamste reden voor het ringen is, dat de Flora- en faunawet aangeeft dat de eigenaar van alle soorten die op de bijlagen A en B van de Europese Basisverordening staan en die niet geringd zijn, aan moet kunnen tonen of aannemelijk moet maken dat hij deze legaal in bezit heeft gekregen. Die 'bewijslast' ligt dus bij u als houder van de vogel. Er gelden nog meer wettelijke regels voor het ringen. Dit staat in CITES, de Europese Basisverordening en de Flora- en Faunawet.

  Het is erg belangrijk dat de jonge vogels met de juiste maat worden geringd. Een te kleine ring zal op latere leeftijd in de poot groeien met alle gevolgen van dien. Een te groot exemplaar zal hinderlijk voor de vogel zijn en is niet toegestaan bij deelname aan tentoonstellingen. Voor een aantal beschermde soorten is zelfs een bepaalde maat wettelijk voorgeschreven.

  Sommige vogels zien een glanzende ring aan voor een vreemd voorwerp in het nest en zullen dat willen verwijderen. Dat daar dan toevallig een jong aan vast zit is voor hen van geen belang. Om de ringen zo onopvallend mogelijk te laten zijn kunnen ze zwart gemaakt worden met een niet giftige kleurstift.

  Je probeert als kweker altijd een schatting te maken van het aantal ringen dat je dat jaar nodig zult hebben en bestelt dat aantal. Liever altijd wat te veel als te weinig, zo voorkom je dat je ringen moet nabestellen en vogels dus niet kan ringen of zelfs verkeerdelijk moet ringen. Bestel je toch ringen na dan kan het vaak nog een aantal weken duren voor je ze in huis hebt.
  Reacties 1 Reactie
  1. vinkenier's Avatar
   vinkenier -
   Misschien is het nog wat vroeg, maar even ter opfrissing of als nieuwe "info" voor de (nieuwe) kwekers, nog even het belang van het correct ringen van onze vinken in het licht stellen.
   Voor wie het nog niet helemaal duidelijk is hoe het ringen dient te gebeuren... nogmaals in 5 stappen een andere grafische weergave:

   Bijlage 429
 • Kalender

 • Kweeksoftware: ZooEasy

 • Nieuwe Artikels

 • Recent geziene leden : 0

  There are no visitors to list at this moment.
Over Vinkenier.Be
Na registratie & activatie heeft u toegang tot het volledige forum, artikels, de mailbox (open 24/7), babbelbox (open 24/7),... Registratie is geheel gratis en u krijgt de volledige toegang tot heel veel nuttige informatie!
Uw speelkalender, vergadering of tentoonstelling kan geheel gratis opgenomen worden in onze kalender. Stuur ons alle gegevens door en wij zorgen dat alles wordt opgenomen in het overzicht.
U kan de uitslagen van uw wedstrijden naar ons doorsturen. We plaatsen de uitslag gratis voor u online bij het deel van de downloads dat we voor uw maatschappij hebben voorzien.
Gelieve alle gegevens te sturen naar kalender@vinkenier.be.
Leden die problemen ondervinden met de nieuwe website kunnen contact opnemen met de beheerder van Vinkenier.Be via het gekende e-mailadres info@vinkenier.be
Volg ons via...
Sponsored by
Pinano Computers